Pieter Dirksen

Pieter Dirksen2

Pieter Dirksen studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, dat onderscheiden werd met een Praemium Erasmianum. Verder verrichtte hij talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach. Hij is al bijna 10 jaar  lid van de wetenschappelijke raad van het gerenommeerde Bach-Jahrbuch.  Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck en  de Noordduitse school. Voortdurend muziekwetenschappelijk onderzoek en bronnenstudies verlenen de interpretaties van Pieter Dirksen een bijzondere kwaliteit.

Als uitvoerend musicus geeft Pieter veel solorecitals. Daarnaast  is hij lid van het Combattimento Consort Amsterdam en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler werkte hij mee aan diverse andere orkesten en ensembles. Hij is een veelgevraagd solist op clavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en hij werkte mee aan tal van opnames. Pieter Dirksen is titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (ca.1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Vorig jaar verscheen een opname van de vroegste versie van Bachs Kunst der Fuge, die van het vakblad Luister een 9 kreeg. De door hem mede geïnitieerde en gespeelde opname van Sweelincks orgel- en clavecimbelmuziek kreeg in 2003 al een Edison. Heel recent werkte Pieter Dirksen mee aan het Sweelinck Monument:  en opname van het complete werk van Sweelinck, waarbij zijn bijdrage bestaat uit een aantal stukken op een origineel Rückers virginaal uit 1604.

In 2014 heeft Pieter Dirksen bij het Margaretha Consort de Hanzeconcerten van achter orgel en clavecimbel geleid. Dat was een uiterst prettige samenwerking met over en weer veel respect en enthousiasme. In 2017 en 2018 heeft het Margaretha Consort met Pieter Dirksen een aantal uitvoeringen van de Johannes Passion van Bach uitgevoerd in een door hemzelf ‘ontdekte’ en musicologisch uitgewerkte versie uit 1724.

 

 


Geplaatst in: Ensemble, Muzikale leiding
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken