Nicolas Fink

Nicolas Fink

De Zwitserse dirigent Nicolas Fink heeft koordirectie gestudeerd aan de Musikhochschule Luzern en de studie cum laude afgesloten. Daarnaast is hij afgestudeerd zanger.

Als dirigent werkt hij met enkele toonaangevende koren in Europa. Hij wordt bijzonder gewaardeerd om zijn werk aan klank en precisie. Sinds 2012 is Nicolas Fink artistiek leider bij het Edward Grieg Koor in Bergen, Noorwegen. Afgelopen jaar heeft hij met veel succes de leiding als koordirigent bij het nieuw opgerichte Schleswig-Holstein Festival Chor op zich genomen.

Nicolas Fink werkt met grote dirigenten als Sir Simon Rattle, Marek Janowski en Thomas Hengelbrock. Zij allen waarderen Finks muzikale voorbereidingswerk. Bij Sir Simon Rattle verzorgde hij de instudering van de gezamenlijke koren voor de Gurrelieder van Schönberg voor het jubileumconcert van 50 jaar Berliner Philarmonie, samen met de Berliner Philarmoniker. Bij Marek Janowski heeft hij Tannhäuser voorbereid met het Rundfunkchor Berlin, en ook F. Schmitt’s Psaume XLVII.  Voor Thomas Hengelbrock heeft Nicolas Fink de Elias voor het Schleswig-Holstein Festival voorbereid.

Fink heeft grote interesse voor nieuw uitvoeringsvormen: in 2014 werkte hij mee als co-producent bij het Rundfunkchor Berlin met de Dans- en Percussionisten van het Taiwanese U-theater in de wereldpremiere van Christian Josts LOVER. In Bergen vond onder zijn leiding de Noorse première plaats van Martins LE VIN HERBE  met een visuele aanvulling door de bekende Noorse fotograaf Magnus Skrede. Bij het WDR Rundfunkchor in Duitsland werd zijn werk met een geënsceneerde uitvoering van Rachmaninoffs VESPER zeer enthousiast ontvangen.

Naast dit ‘nieuwe’ werk is hij ook groot liefhebber van barokmuziek. In december 2015 was hij voor het eerst als gastdirigent bij het Margaretha Consort om daar Händels MESSIAH te komen dirigeren. Het jaar daarop dirigeerde hij de Christmette van Praetorius. Het duurde daarna tot 2021 – mede vanwege corona – voor hij weer bij het Margaretha Consort te gast was en wel in de monumentale uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi.


Geplaatst in: Ensemble, Muzikale leiding
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken