Jos van Veldhoven

Dirigent Jos van Veldhoven studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orkestdirectie en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
Van 1983 tot 2018 was Jos van Veldhoven muzikaal leider van de Nederlandse Bachvereniging. Hij leidde het koor en orkest regelmatig in Nederland en daarbuiten en voert de belangrijkste werken van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten uit, waaronder de traditionele Matthäuspassion in Naarden. Hij maakte vele tournees en bracht het ensemble waar het nu is. Op 31 maart 2018 nam Jos van Veldhoven afscheid bij de Nederlandse Bachvereniging.

Van Veldhoven werkte ook graag met het door hem opgerichte specialistenensemble Cappella Figuralis, met voornamelijk solisten van de Nederlandse Bachvereniging, dat zich gespecialiseerd heeft in 17e-eeuwse muziek.

Van Veldhoven trekt regelmatig de aandacht door uitvoeringen van ‘nieuw’ repertoire uit de oude muziek, zoals werk van Giovanni Maria Bononcini, Giovanni Legrenzi, Reinhard Keiser en de Nederlandse première van de Johannespassion van Georg Gebel in november 2007.

Jos van Veldhoven werkte in 2022 voor het eerst met het Margaretha Consort en dirigeerde een programma met muziek van Rosenmüller en Giovanni Legrenzi.


Geplaatst in: Ensemble, Muzikale leiding
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken