Contrabas | Janine van Zeeland

Janine2

Na aanvankelijk viool en later cello te hebben gespeeld, maakte Janine van Zeeland eind jaren 80 de overstap naar de contrabas. Een goede keus want al gauw werd de bas haar “grote liefde”. Zij nam les bij Erik Olsman, aanvoerder van de contrabassen in het Orkest van het Oosten en bassist van o.a. Combattimento.  

Janine was ruim twintig jaar verbonden aan het orkest van het voormalige Centrum voor oude muziek & dans in Groningen, onder leiding van Paulien Kostense (violist van de Nederlandse Bachvereniging en dirigent van het Bach Ensemble Amsterdam) en Carolien Eikelboom.  Zij kreeg hier intensief les in de streektechniek en de uitvoeringspraktijk van oude muziek en werkte mee aan talloze kleine en grote projecten, zoals Bachs passionen, Hohe Messe, Magnificat, die Kunst der Fuge, werk van Rameau, Purcell, Zelenka en veel werk van minder bekende componisten. In andere, kleine (deels professionele) ensembles speelt zij regelmatig Bachcantates, werk van o.a. Buxtehude en Händel.

Janine bespeelt een 4-snarige contrabas uit 1978, een zogenaamd Magginimodel (kopie 17e eeuw), op kale darmsnaren.
Zij is als semi-professioneel contrabassist regelmatig bij het Margaretha Consort te gast. Contrabas spelen is echter niet haar beroep; in het dagelijks leven is zij beeldend kunstenaar.

www.janinevanzeeland.nl

 


Geplaatst in: Nieuws
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken