Cello/viola da gamba | Frank Wakelkamp

frank wakelkamp.JjpgFrank Wakelkamp studeerde cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello.

Als orkestmusicus werkte hij met onder andere Anima Eterna, Concerto d’Amsterdam, Currende, Les Musiciens du Louvre, Al Ayre Espanol. Dirigenten waren Jos van Immerseel, Eduardo Lopez Banzo, Erik van Nevel, Ton Koopman, Klaas Stok. Met het Holland Boys Choir nam hij de 200 religieuze cantates van J.S. Bach op als continuo-cellist en bespeler van de violoncello piccolo.

Hierna nam hij een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein. In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. Inmiddels is een nieuw opus van Jacob Klein opgedoken, dat hij onlangs in moderne druk uitgaf en waarvan de cd-opnames met Frank & Friends in juni 2014 plaatsvonden.

Kamermuziek speelt Frank Wakelkamp met the great charm, Frank & Friends en diverse ad hoc- en vastere formaties, maar hij treedt ook op als solist. Met Trio Eroica won hij in 1996 het concours Musica Antiqua in Brugge met bijzondere lof van de Jury en de Radioprijs van BRTN 3.
In juni 2002 debuteerde hij na een half jaar zelfstudie op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach.
In 2005 startte hij met de eerste Urtext-uitgave van onder meer de cellosonates van Boccherini en Klein op Editionwakelkamp.com.

In 2007 gaf hij een lezing en een masterclass aan het Utrechts Conservatorium; in 2009 en 2010 gaf hij minors barokcello aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Frank geeft cello- en gambales aan de muziekscholen in Bergen op Zoom, Den Bosch, Etten-Leur en Roosendaal.


Geplaatst in: Ensemble, Instrumentalisten
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken