Viool/altviool | Antoinette Lohmann

Antoinette Lohmann

Antoinette (Amsterdam 1969) studeerde viool bij Jean-Louis Stuurop, altviool bij Esther van Stralen en barokviool bij Lucy van Dael. Zij is altijd actief geweest op uiteenlopende muzikale terreinen, van salonmuziek tot Argentijnse tango, van Flairck tot hedendaagse muziek en van barok tot volksmuziek. Thans is zij vooral actief op het terrein van de historische uitvoeringspraktijk op viool, altviool en viola d’amore.  Daarnaast legt zij grote interesse aan de dag voor andere instrumenten, zoals de violino piccolo, de lira da braccio en de viola pomposa. Zij heeft een voorliefde voor het speuren naar onbekend repertoire en bracht ondermeer de sonates voor  piano en viool van Joseph Martin Kraus en van  Margarethe Danzi uit bij Challenge Records. Met island nam Antoinette de fagotkwartetten van Franz Danzi en de kwartetten van en Franz Krommer op. Ook is zij een pleitbezorger voor Nederlands repertoire; voor Slot Zuylen nam zij composities van Belle van Zuylen op en voor de serie Museumgifts werk van 17e eeuwse Nederlandse componisten.

In 2008 richtte Antoinette haar eigen groep op, Furor Musicus. Deze groep bracht onlangs bij het Nederlands Muziekinstituut  twee CD’s uit met de vioolsonates opus 1 en 2 van de 18e eeuwse Nederlandse barokcomponist Jacob Nozeman. Een CD met  bewerkingen en reconstructies van werk van J.S.Bach, waaronder een reconstructie van een altvioolconcert, is onlangs verschenen bij Edition Lilac. Al deze CD’s mochten zich op lovende recensies verheugen in de nationale en internationale pers. Het altvioolconcert is in maart 2012 in première gaan in Atlanta (USA).

Als freelancer heeft Antoinette bij vele ensembles gespeeld, thans speelt zij vaak met  La Sfera Armoniosa, Ensemble Schönbrunn en de kamermuziekbezetting van de Nederlandse Bachvereniging.

Sinds een paar jaar is Antoinette ook een pleitbezorger van nieuw gecomponeerde muziek voor oude instrumenten. Zij voerde werken uit van Nederlandse componisten zoals Tarenskeen, Kadar en Tsoupaki uit. In september 2011 toerde zij met de bekende Zuid-Afrikaanse cellist en componist Hans Huyssen en voerde diens muziek geschreven voor een luisterboek, Eistau (gebaseerd op een boek van Ilija Trojanov) uit.

Antoinette is als hoofdvakdocent barokviool,-altviool en historische documentatie verbonden aan het Utrechts Conservatorium en geeft daarnaast masterclasses aan de Escola Superior de Artes Aplicadas in Castel Branco in Portugal. Daarnaast is zij een paar maanden per jaar actief betrokken bij de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk in Zuid-Afrika, zowel als in de concertpraktijk als in het onderwijs.

Zij bespeelt een Vlaamse viool van Egidius Snoeck, gebouwd rond 1700, die nog helemaal in originele staat is.

 


Geplaatst in: Nieuws
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken