Adrián Rodríguez Van der Spoel

Adrián

Adrián Rodríguez Van der Spoel (1963) groeide op in Rosario, de tweede stad van Argentinië.
Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een voorliefde voor volksmuziek en oude muziek. Na zijn muziekopleiding in Rosario studeerde hij koordirectie in Buenos Aires. Als lid van het bekende oude-muziekensemble Pro Música leerde hij diverse instrumenten bespelen. In 1989 vertrok hij naar Nederland waar hij zijn studie vervolgde. Aan het Sweelinck Conservatorium studeerde hij koordirectie en compositie bij Daniel Reuss en Daan Manneke. Daarna specialiseerde hij zich in oude muziek bij Jos van Veldhoven en Paul van Nevel.

Een groot deel van zijn tijd besteedt Adrián aan onderzoek naar oude muziek uit Latijns-Amerika. Zijn voortdurende zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis en bronnen van deze muziek voeren hem langs archieven van voormalige missieposten in Bolivia en oude indianengemeenschappen.
Deze zoektocht leidde hem onder andere naar geschriften van een Spaanse bisschop uit de 18e eeuw die voor het Spaanse thuisfront liederen optekende uit de straten van Trujillo in Peru.

In 2001 richtte Adrián het ensemble Música Temprana op. Zijn ambitie met dit ensemble is om de bijzondere en nog nauwelijks gespeelde muziek uit Latijns-Amerika uitvoeren op podia en binnen- en buitenland.
Naast Música Temprana leidt Adrián een aantal koren en wordt hij regelmatig gevraagd als gastdirigent door diverse ensembles en projecten in binnen- en buitenland, onder andere in Japan.

Het Margaretha Consort heeft onder Adriáns leiding in 2014 een serie passieconcerten gedaan met op het programma de Membra Jesu Nostri  van Dieterich Buxtehude. Met hem halen we een zeer kundig en gepassioneerd musicus binnen, wat ook en vooral bleek in 2012 bij het bijzondere programma ‘Stabat Mater’ met onbekende passiemuziek uit Latijns Amerika uit de 17e eeuw.


Geplaatst in: Ensemble, Muzikale leiding
Klik op een categorie om meer berichten te bekijken