Programma’s 2017-2018

Met plezier en trots presenteren we het concertaanbod 2017-2018 van het Margaretha Consort. Het Consort heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een ensemble oude muziek van betekenis. Artistiek leider Marit Broekroelofs bracht met een keur aan uitstekende musici en solisten een aantal originele projecten.

Voor het seizoen 2017-2018 hebben we 4 interessante programma’s ontwikkeld, die we hierbij graag aan u voorstellen. Heeft u belangstelling om een van deze voorstellen te programmeren, neemt u dan contact op met Hilbrand Adema, zakelijk leider, zakelijk@margarethaconsort.nl of bel hem: +31 (0)6 2184 3943.

1. Buxtehude – Bruhns – Bach

Dat Johann Sebastian Bach een groot componist was, daar zijn we het wel over eens. Vóór hem was er niemand zoals hij, en ook na Bach is er geen tweede opgestaan die zo groot was. Maar … waar haalde Bach eigenlijk zijn inspiratie vandaan? In dit programma neemt het Margaretha Consort u mee naar het Duitsland van de 17e eeuw waar Dieterich Buxtehude woonde en werkte, Nicolaus Bruhns zijn leerling was en Johann Bach zijn bewonderaar. U gaat genieten van de muziek van deze drie B’s, die leefden in een door oorlog verscheurd land. Verdriet en treurnis komen nicolas-finkvoorbij, maar ook de hoop op betere tijden en vertrouwen op God. Cantates met koor en solisten worden afgewisseld met instrumentaal werk, zoals het geliefde concert voor hobo en viool (BWV 1060) van J.S. Bach. Het programma staat onder leiding van Nicolas Fink (foto). We bieden een evenwichtig en avondvullend programma waarin u door het Margaretha Consort  wordt meegenomen buiten de wereld van het alledaagse. De oude instrumenten van de musici en de barokke uitvoeringspraktijk van zangers en instrumentalisten verzekeren u van de typerende warme klankkleur waar dit voortreffelijke ensemble om bekend staat.

Avondvullend programma met pauze
Muzikale leiding: Nicolas Fink
Aantal instrumentalisten: 9
Aantal solisten: 4
Aantal koorleden: 8 of 4
Uitkoopsom: in overleg

2. Lang leve de liefde!
jan-van-elsacker2Met twee toonaangevende baroktenoren van vandaag, Jan van Elsacker (links) en Fernando Guimarães (onder), werkt het Margaretha Consort regelmatig samen. Er is met beide zangers over en weer een bijzondere klik en een vruchtbare kruisbestuiving. Echter, we hebben ze nog nooit tegelijk gehad! Dit programma is daarom uniek te noemen en het wordt ook echt een feestje!
FernandoWarmbloedige Italiaanse liefdesliedjes, van verzuchtingen van een afgewezen minnaar tot een heftig relaas over de zwaluwstaartvis die verliefd werd op een sardine … in Lang leve de liefde komt het allemaal voorbij.

Middagconcertprogramma, ca 60 minuten
Aantal instrumentalisten: 5
Aantal solisten: 2
Uitkoopsom: in overleg

3. De bruiloft der zeven zigeuners
pospisilBruiloften zijn van alle tijden en plaatsen, in elke cultuur wordt er getrouwd. En een bruiloft is iets om te vieren, met muziek, dans, vrolijkheid en lekkernijen. Het Margaretha Consort begint dit vrolijke dansprogramma met delen uit de dansbundel Terpsichore van Michael Praetorius en het virtuoze La Follia van Antonio Vivaldi. Na de pauze van dit programma  waant u zich echt op een bruiloft in de Bohemen rond 1680. Er zijn volksliedjes met een lach en een traan: de alcoholist wil zo graag van de wijn afblijven, de kwartelvanger maakt ons deelgenoot van zijn gevoelens, we prijzen de geneugten van het leven, zingen samen met het publiek een canon en als afscheid proosten we nog eens op Bacchus.

Een vrolijk programma waarbij de 7 zigeuners van het Margaretha Consort in kostuum optreden! Met o.a. ‘stari-svat’ Michael Pospíšil (foto)

Avondvullend programma met pauze.
Aantal instrumentalisten: 6
Aantal solisten: 1
UItkoopsom: in overleg

4. Solorecitals met 3 verschillende solisten en hun eigen programma’s
Het Margaretha Consort werkt samen met toonaangevende baroksolisten uit heel Europa. Naast het solowerk met koor en orkest hebben we met 3 van onze solisten ook recitals geprogrammeerd voor het seizoen 2017/2018.

STEVE DUGARDIN – Music for a while
steveDe Vlaamse countertenor Steve Dugardin heeft zijn sporen in oude muziekland ruimschoots verdiend. Vanaf 2013 werkt hij regelmatig samen met het Margaretha Consort. Op het programma Music for a while staat Engelse en Italiaanse muziek van Purcell, Vivaldi en anderen voor zangstem en basso continuo, afgewisseld met instrumentale muziek.
Het programma wordt door Dugardin aan elkaar gepraat aan de hand van een 17e eeuws kookboek, waarbij een anekdote of andere wetenswaardigheid hier en daar u niet wordt onthouden…

KLAARTJE VAN VELDHOVEN – Lamentationes
klaartjeKlaartje van Veldhoven zingt reeds vanaf 2009 met regelmaat bij het Margaretha Consort en er is in de loop der jaren een bijzondere band ontstaan met artistiek leider en celliste Marit Broekroelofs. Zij heeft voor deze recitals samen met Klaartje gekozen voor passiemuziek van o.a. Fiocco en Delalande. Een intiem programma met wonderschone treurmuziek, zeer geschikt voor de passietijd maar eigenlijk op elke tijd van het jaar een heerlijk programma waarbij de toehoorder door Van Veldhoven wordt meegenomen in een andere wereld.

MARGREET RIETVELD – Van Monteverdi tot Vivaldi
margreet
Het Margaretha Consort biedt ook podium aan jonge, beginnende talenten, en Margreet Rietveld is zo’n talent. Met haar heldere stemgeluid en zeer verzorgde afwerking is zij een vreugde om mee te werken én om naar te luisteren. Margreet zingt Italiaanse werken uit de hele 17e eeuw, waarbij warmbloedigheid en passie sleutelwoorden zijn.

Basso continuo
jorgemarit
Alle solisten worden begeleid door het vaste Basso continuo-duo van het Margaretha Consort: Jorge Lopez-Escribano | orgel/clavecimbel en Marit Broekroelofs | barokcello/viola da gamba.

 

 


Aantal solisten per concert: 1

Aantal instrumentalisten per concert: 2
Lengte programma: in overleg
Uitkoopsom: in overleg

Informatie en boekingen
Hilbrand Adema, zakelijke leiding
W www.margarethaconsort.nl
E zakelijk@margarethaconsort.nl
M +31 (0)6 2184 3943
S hilbrand.adema

Terug naar boven >

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Facebook3